תוכן עניינים

אומנות מרפאה: הכול על ריפוי בעיסוק

ריפוי בעיסוק הוא תחום טיפול שיכול לסייע לאנשים בכל הגילאים ולמגוון מטרות. ריפוי בעיסוק כולל גם את התאמת הסביבה למצב החדש ולשגרת הטיפול, כדי שלמטופל יהיה קל להתנייד ולבצע פעולות יום יומיות. בואו לקרוא על תהליך הריפוי בעיסוק, על סוגיו השונים ועל השפעותיו על המטופל ועל הסביבה.

למי ריפוי בעיסוק יכול לעזור, וכיצד?

ריפוי בעיסוק הוא תחום תרפיה שיכול לעזור להרבה אנשים מכל הגילאים, צעירים ומבוגרים יחד. המטרה של הריפוי בעיסוק היא לשקם ולשפר את התפקוד הפיזי והמנטלי של אנשים המתמודדים עם מגוון אתגרים. למשל, ריפוי בעיסוק יכול לעזור לילדים הסובלים מליקויים קוגניטיביים או מהפרעות קשב וריכוז שאינם מצליחים לנהל שגרת חיים נורמלית ומאוזנת. כמו כן, ריפוי בעיסוק יכול להיות יעיל גם למי שסובל מבעיה רפואית הגרמה לאובדן כושר עבודה, כיוון שהיא הובילה לירידה בפעילות הפיזית או הקוגניטיבית.

תחומי העזרה של ריפוי בעיסוק הם רבים ומגוונים, והם יכולים לעזור למטופלים לשקם את היכולות הפיזיות שנפגעו, לסגל דפוסי התנהגות נורמטיביים שיעזרו לקיים שגרת חיים נורמטיבית או לטפל בקשיי תפקוד ואינטראקציה עם הסביבה.

תהליך הטיפול באמצעות ריפוי בעיסוק

בין אם המטופל הוא צעיר או מבוגר, השלב הראשון בתהליך הוא אבחון מקיף. מטרת האבחון היא לאתר את כל התחומים שבהם נדרשת תמיכה, כמו ליקויים קוגניטיביים, ליקויי למידה, הפרעות קשב וריכוז, עיכובים בהתפתחות, קשיים רגשיים או מגבלות פיזיות. לאחר מכן מתבצעת הערכת הכישורים של המטופל כדי לדעת לבנות בשבילו את תוכנית הפעולה שתעזור לו להתמודד עם כל הקשיים ולהגיע למצב של שיקום ושיפור המצב. יש תרגילים ושלבים המתבצעים רק בטיפול עצמו בהנחייה ובהשגחה של המטפל, ולאחר מכן יש גם תרגילים הניתנים כ"שיעורי בית" והמטופלים צריכים לחזור עליהם באופן עצמאי ביום יום, מחוץ לשגרת הטיפול.

עוד היבט חשוב בטיפול ובשיקום הוא הסביבה התומכת של המטופל – הורים, משפחה ובני זוג מקבלים גם הם תפקיד ומשתתפים באופן פעיל בתהליך הריפוי. בין אם הם מסיעים את המטופל למוסדות הרפואה או שהם מתרגלים איתו בבית את "שיעורי הבית" שהוא מקבל מהמטפל, הסביבה התומכת אחראית על שמירת השגרה החדשה של המטופל ומתן עזרה בכל תחום שיצטרך.

סוגים של ריפוי בעיסוק

לפניכם כמה דוגמאות לסוגים של ריפוי ועיסוק שמשתמשים בהם לשיקום ולטיפול:

  • פעילות גופנית ותרגילים פיזיים ומוטוריים לחיזוק השרירים ולשיפור היכולות הפיזיות והמנטליות של המטופל.
  • אומנות פיזית – ריפוי באומנות מיועד בעיקר לשמש אמצעי הבעה לאנשים המתמודדים עם קשיי התבטאות, חשיבה או עיבוד חושי. הריפוי באומנות פיזית כולל בדרך כלל פיסול, ציור וצביעה. זהו אמצעי יעיל לטיפול ב-ODD אצל ילדים, כיוון שהחיזוק החיובי והשבחים שהם מקבלים מלמדים אותם דפוסי התנהגויות חיוביות.
  • טיפול במוזיקה – עוד אמצעי אומנותי שיכול לעזור בטיפול הוא מוזיקה. בשיטת טיפול זו המטופלים מקשיבים למוזיקה ומבטאים אותה בגופם באמצעות ריקוד ותנועה. שירים במקצבים שונים מוציאים מהמטופלים תחושות שונות. אתם יכולים להשתמש במוזיקה של רשת גימל או כל אומן או להקה שאתם או הילדים אוהבים.

סיכום

ריפוי בעיסוק יכול לעזור לשקם מטופלים שכישוריהם הפיזיים או הקוגניטיביים נפגעו בעקבות פציעה או מחלה, והם גם יכולים לעזור לילדים הסובלים מעיכוביים התפתחותיים או מכל מיני ליקויים והפרעות. בתהליך הריפוי מאבחנים ומאתרים את כל הבעיות שיש למטופל ואת סט הכישורים הקיים שלו, ובונים לו תוכנית שגרה חדשה שבה הוא משתקם באמצעות תרגילים פיזיים ומוטוריים או ריפוי באמצעות אומנות כמו ציור או מוזיקה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.